Enamasti tuleb meil tervisenäitajatega seoses meelde kehakaal, vähem või peaaegu üldse ei mõtle me aga vererõhu numbrite peale. Suhtumine, et see pole tähtis on laialt levinud, kuid enne kui sellele põhimõttele alla kirjutad, mõtle korraks järele.
Vererõhu ja soola tarbimisel on tugev seos ning oluline on teada, et see ei teki vaid vanemas eas või siis kui rõhk on kõrge, vaid avaldab mõju alati. Nimelt, sool seob organismis vedelikke, selle üle tarbimisel kasvab ka vedelike kogus organismis. Samamoodi kasvab pikaajalise soola liigtarvitamise tagajärjel ka vedeliku kogu meie veresoontes, mis koormab omakorda meie südant, sest tal tuleb tänu sellele palju enam tööd teha, et verd kehasse pumbata.
Ennetamine on parem
Võib-olla täna saab meie keha sellega kenasti hakkama ja otseseid ohusignaale läbi kõrgenenud näitajate meile ei saada. Samas, kui jätkame soolaga liialdamist, võivad terviseprobleemid tabada üsna järsku ning ootamatult. Alati on nutikam ennetada muresid kui nendega hiljem võidelda.
Tõenäoliselt oled sa juba lugenud, et meie igapäevane soolavajadus on umbes üks teelusikatäis. Kuigi võib tunduda, et neid hetki, kus toidule soola lisame on vähe, tasub teada, et päevased tarbitavad soolakogused võivad olla siiski kordades suuremad. Soola sisaldab ka leib, valmiskastmed, töödeldud lihatooted, valmistoidud jne. Näiteks, üks kauss purgisuppi sisaldab juba päevase vajaliku koguse soola ja see ei ole kaugeltki meie ainus toit päevas.
Miks meile meeldib soolane?
Mida aeg edasi, seda rohkem oleme hakanud koguseliselt soola tarbima. Paljud inimesed väidavadki, et neile meeldib soolane toit. Tegelikult on aga soola söömisharjumuse taga midagi palju enamat kui meeldimine. Nimelt, kui suurendame söödava soola kogust, siis suureneb ka soola kogus süljes ja selleks, et me tunneks toidus oleva soola maitset, peab toidus oleva soola kogus olema suurem kui süljes. Seega, soolasema toidu vajadus pole eripära või maitse-eelistus, vaid meie endi poolt liigse soolatarbimise tõttu tekitatud vajadus. Kuid ära muretse, seda saab korrigeerida vähendades soola tarbimist järk-järgult. See võib tunduda esialgu üsna raske ülesanne, sest pikaajalisi harjumusi on keeruline muuta.
Erinevate erialade spetsialistid on toonud välja mõned nõuanded, mis sind võiksid tervislikemate valikute teekonnal aidata:
- Väldi kõrge soolasisaldusega töödeldud toite. Jälgi pakenditel olevat soolasisaldust. Lihatoodetel võiks see jääda kuni 1,2% juurde ning kastmetel, juustudel jt kuni 0,7%.
- Kasuta toitude maitsestamisel rohkem ürte ja mõõda kindlasti lusikal soola kogust, sest nii näed kui palju soola tegelikult lisad.
- Ära hoia soolatopsi söögilaual. See vähendab tõenäosust, et lisad toidule söögi ajal soola.
- Eelista väiksema naatriumi sisaldusega soolasid nagu näiteks Cardioza Südamesool.
Nagu iga edukas muutus võtab ka vähesema soolasusega harjumine veidi aega. Erinevate spetsialistide uuringud on näidanud, et kuni 1/3 vähema soolasusega harjumine võtab aega vähemalt kolm nädalat.
Teadlikud ja tervisesõbralikumad valikud annavad sulle aga võimaluse kinkida endale kuni 20 tervena elatud aastat. Selle nimel on ju mõtet pingutada!