Sool on ajaloos inimkonna vanim maitseaine, mille tootmise kohta leidub allikaid juba 4 000 aastat eKr. Sool on ka esimene toode, mida mainitakse naaberrahvastega kauplemise juures. See naatriumist (40%) ja kloorist (60%) koosnev teadusliku nimetusega naatriumkloriid ehk rahvakeeli keedusool, on läbi aastatuhandete olnud inimkonna arengus üks olulisemaid looduslikke maitseaineid.
Soola kasutuselevõtt mängis inimkonna kultuurilise ja teadmiste arengu ajaloos väga tähtsat rolli, sest see võimaldas toitu säilitada pikema aja jooksul. See omakorda andis inimestele aega muudeks tegevusteks, sest iga päev ei olnud vaja enam uut toitu hankida. Kaua aega oli sool eelkõige jõukamale klassile kättesaadav maitseaine ning ravitsejatele ja meedikutele üheks oluliseks raviaineks, millega raviti väga erinevaid terviseprobleeme. Laiemalt võeti sool kasutusele alles eelmisel sajandil, mil ta ilmus ka tavainimeste igapäevasele toidulauale.
Sool on meie organismile väga oluline selleks, et:
- reguleerida vee hulka vere- ja koerakkude vahel;
- säilitada happe-tasakaalu organismis;
- tagada närviimpulsside liikumine kehas.
Pikaajalist naatriumkloriidi puudust tänapäeval tavaliselt ei eksisteeri, kuna meie igapäevane toit sisaldab seda pigem rohkem, kui inimesel tegelikult vajadus on. Tänapäeval räägitakse pigem soola liigtarbimisest. Olenevalt inimese iseärasustest on meie päevane soolavajadus 3-5g ehk umbes üks kuhjaga teelusikatäis.
Meie igapäevane toit sisaldab paraku oluliselt rohkem soola. Soola liigtarbimine ehk üle 6g (umbes 2400 mg naatriumi) soola päevas, koormab meie organismi ning on pikas perspektiivis rea terviseprobleemide üks levinumaid põhjuseid.
Soola liigtarbimine olulisemad tagajärjed on:
- vererõhu tõus
- neerude koormus, muuseas soodustab neerukivide teket
- vee ja kaaliumi ülemäärane eritumine uriiniga
- on häiritud normaalne veevahetus vere- ja koerakkude vahel (tursed)
Selleks, et ennetada soola liigtarbimisest tulenevaid tervisemuresid, peab kindlasti jälgima toiduga manustatava soola hulka. Kuna kõik valmistoidud ja töödeldud toiduained sisaldavad soola, on selle tarbimist kergem reguleerida eelkõige ise toorainest toitu valmistades ning vältides suure soolasisaldusega suupisteid.
Soolase toidu eelistajad peavad kindlasti arvestama, et nende soolase toidu armastus toob kaasa teise eluks väga vajaliku mineraali, kaaliumi, vähesuse, kuna naatriumkloriid viib selle meie organismist välja. Kaalium on aga omakorda väga oluline eelkõige veresoonte tervisele, sest see lõõgastab veresoonte seinu. Lisaks aitab just kaalium viia organismist välja üleliigse naatriumi ja vee. Südame ja veresoonkonna tervise seisukohalt on kaalium väga oluline, sest just kaalium on see, mis vähendab oksüdatiivse stressi negatiivset mõju.
Selleks, et hoida tasakaalus naatriumi ja kaaliumi, peaks inimene sööma iga teelusikatäie lauasoola kohta kolm banaani. See kombinatsioon leevendab nii naatriumi liigtarbimist kui sellest tulenevat kaaliumipuudust. Kui banaanide kogus tundub liiga suur, siis kaaliumi ning teiste südame ja veresoonkonna tervisele oluliste lisanditega rikastatud sool on parim ja lihtsaim lahendus ennetada soola tarbimisega seotud tervisemuresid.