See on meile kõigile teada, et palju rasvast ja magusat ei tee meie tervisele head. Vähem teatakse, et meie toidus varitseb veel üks salajane vaenlane – liigne sool. Sool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist ja just pidev Na liigtarbimine aitab kaasa näiteks kõrgvererõhutõve väljakujunemisele. Liigne soola tarbimine soodustab ka luude hõrenemist ning kehakaalu tõusu. Samuti peetakse liigset soolatarbimist peamiseks neerukivide põhjustajaks.
Kui palju on liiga palju?
Eesti naised tarvitavad keskmiselt 6,3 g ja mehed keskmiselt 9,1 g soola päevas. See ületab nii Maailma Terviseorganisatsiooni kui ka riiklikku päevase soola tarbimise soovituse. Täiskasvanutel on ööpäevane soola vajadus keskmiselt 5g, ehk üks triiki teelusikatäis. Inimeste igapäevasest soolatarbimisest on suur osa varjatud iseloomuga – umbes 80% soolast saame pooltoodetega, suvisel ajal siis peaasjalikult kõikvõimalike erinevate grilltoodete ja snäkkidega.
Kas teadsid, et näiteks juba kolmest grillvorstist või väikesest küüslauguleibade pakist saame rohkem soola kui päevane norm lubab? Kolm keskmist grillvorsti annavad kokku umbes kuus grammi soola. Sajast grammist kuivatatud lihasnäkkidest võime saada isegi kuni kaheksa grammi soola. Ja need mõlemad pole kindlasti päeva ainukeseks toiduks.
Mõõduka koguse kasutegurid
Samas, tasub teada, et mõõdukas koguses soola ei maksa karta. Seda on meie organismile vaja. Õige kogus soola aitab hoida normaalsena närvisüsteemi tööd ja lihasfunktsioone. Meeles tuleb pidada mõõdukust kõiges: sool, nagu vesi või hapnikki, on liiga suurtes kogustes organismile mürgine. Samuti tasub pöörata tähelepanu soola kvaliteedile ja päritolule. Näiteks kõige tavalisem lauasool on üks ebatervislikumaid variante, kuna sellest on eemaldatud kõik kasulikud mineraalid ja alles on jäänud vaid NaCl.
Mida siis teha, et vähendada soola tarbimist ja hoida oma tervist? Poes kaupa valides tuleks kindlasti jälgida pakenditel olevat soolainfot ning suure soola-sisaldusega kaup poodi jätta. Ära söö seda ise ega paku ka oma sõpradele. Võimalusel kokka ise, sest valmistoidud on kõik suurema soolasisaldusega.
Lahendus on lihtne
Toidu valmistamisel ära kasuta keedusoola, vaid vali tervislikumad alternatiivid. Kui soovid siiski soolast maitset, aga ei taha tervise arvelt lõivu maksta, siis kasuta Cardioza südamesoola. Cardioza südamesool on meeldiva soolase maitsega, aga sisaldab 52% vähem naatriumi. Lisaboonusena on Cardioza südamesoolas veel kaalium, et tugevdada südamelihase töövõimet, magneesium, et toetada närvisüsteemi normaalset toimimist ja kroom, et hoida veresuhkrut ja magusaisu kontrolli all.
Tee paremad valikud ning naudi suviseid aiapidusid ilma, et need tervisele liiga teeks.